
Vinkit hedelmien ja vihannesten säilytykseen
Tässä helpot vinkit hedelmien ja vihannesten säilytykseen!
Laitoitko appelsiinit pöydälle hedelmäkoriin?
HS julkaisi 21.1.2024 jutun siitä, että "Laitoitko appelsiinit pöydälle hedelmäkoriin? Teit juuri virheen". Artikkelissa kerrottiin, että moni säilyttää appelsiineja pöydällä hedelmäkulhossa, mutta appelsiinit säilyvät oikeasti parhaiten jääkaapissa. Huoneenlämmössä hedelmä alkaa nahistua ja kuivua nopeammin. Optimaalinen säilytyslämpötila appelsiineille on 4–6 astetta, eli jääkaappilämpötila. Appelsiinit ovat myös arkoja etyleenille, mikä tarkoittaa, ettei niitä kannata laittaa samaan koriin esimerkiksi banaanien, omenoiden, päärynöiden tai tomaattien kanssa. Kasvikset ja hedelmät tulee säilyttää vihanneslokerossa.
Tomaatti viihtyy huoneenlämmössä
Jääkaapissa ei sen sijaan kannata säilyttää tomaatteja ja sipuleita, sillä niiden maku paranee huoneenlämmössä. Säilytä vihannekset aina erillään hedelmistä. Banaanit kannattaa säilyttää aina huoneenlämmössä ja erillään muista hedelmistä.
Tomaattien ihanteellinen säilytyslämpötila on +13 astetta, mutta liian lämmin on parempi kuin liian kylmä. Lämpimässä tomaatin kypsyminen nopeutuu. Jääkaapissa tomaatti menettää nopeasti makunsa. Tomaatti säilyy jääkaapissa pidempään ja pysyy kovana, mutta vetistyy sisältä.Tiesitkö, että voit pidentää tomaattien säilyvyyttä yksinkertaisella niksillä? Ei ole nimittäin aivan sama, miten päin tomaatteja säilytät, jos haluat pitää ne hyvinä mahdollisimman pitkään, niin tomaatin kannan ollessa alaspäin tomaatti säilyy pidempään kuin silloin, kun tomaattia säilytetään kanta ylöspäin. Voit myös laittaa kannan päälle pienen teipinpalan ja tomaatti säilyy pöydällä nahistumatta.

Tiesitkö, että kananmunia voi säilyttää huoneenlämmössä? Jääkaapissa säilytettäessä kananmunat säilyvät hyvinä vielä noin kolme viikkoa parasta ennen päivää jälkeenkin. Jos säilytät munia jääkaapissa, pidä ne pakkauksessaan ja mahdollisimman tasaisessa lämpötilassa, kananmunat eivät tykkää kosteudesta. Kaikki vihreät vihannekset sekä perunat, porkkanat, lantut ja kaalit säilytetään jääkaapissa . Bataattia ei tule mielellään säilyttää alle +10 asteessa, sillä se on herkkä kylmälle. Jääkaapin lämpötila vaihtelee +3-6 asteen välillä.Jääkaappi ei ole kaikille kasviksille paras paikka, esimerkiksi sitrushedelmissä on nyrkkisääntö, että makeat hedelmät viihtyvät jääkaapissa, happamat lämpimämmässä.
Happamat lämpimään, makeat hedelmät viileään
Uusissa jääkaapeissa on nykyisin myös säädettävä vihanneslokero. Säädä vihanneslokeron kosteutta sen mukaan, mitä säilytät siellä. Useimmissa vihanneslokeroissa on säädettävät aukot, joiden avulla lokeron kosteutta voidaan säädellä. Kosteuden saa pysymään laatikossa sulkemalla ilma-aukot, jolloin etenkin lehtevät ja ohutkuoriset vihannekset säilyvät paremmin. Useimmiten kosteus kuitenkin pilaa nopeammin hedelmät ja vihannekset. Suurin osa hedelmistä säilyy paremmin kuivassa. Pidä siis hedelmälokeron ilma-aukot avoinna, jotta lokero pysyy kuivempana.
